Bilförsäkring

Bilförsäkring

Har du skaffat en ny bil som du nu vill försäkra? Har du problem med att verkligen hitta en bilförsäkring som känns rätt för dig? Vi på försäkringsjämförelse.org tycker inte att det ska vara svårt för dig att hitta en bilförsäkring som kommer passa dig och dina behov. Därför har vi satt ihop en artikel där du kommer få veta precis vad du behöver om vad du ska tänka på innan du väljer ett visst försäkringsbolag. Självklart ger vi dig bara inte tips och trix så att du vet vilken sorts bilförsäkring som passar dig utan vi kommer också tipsa om olika försäkringbolag som du kanske vill titta lite extra på.

 

Vad ska jag tänka på innan jag tecknar en bilförsäkring?

 

Innan du bestämmer dig för att skaffa en viss bilförsäkring så är det bra att fundera över vad du egentligen behöver i din försäkring. Idag så är det till exempel lag i Sverige på att alla bilar ska vara trafikförsäkrade men sen har du friheten att själv välja om du vill ha din bil hel- eller halvförsäkrad. Olika försäkringsbolag kommer ge olika rekommendationer men om du precis köpt en ny bil med en vagnskadegaranti, en försäkring som är kopplad till ditt bilmärke, så föreslår Länsförsäkringar att du tecknar en halvförsäkring tills vagnskadegarantin går ut. När vagnskadegarantin inte längre gäller så rekommenderar Länsförsäkringar att du skaffar en helförsäkring.

 

Innan du bestämmer dig för att skaffa en bilförsäkring så är det också en bra idé att fundera över värdet och åldern på din bil för att på så vis hitta en försäkring som passar din bil. Det är alltid mer kostsamt att försäkra en äldre bil eftersom chansen är högre att det kommer uppstå problem så det är bäst för dig att väga för- och nackdelarna med en halv- och helförsäkring till din bil.

 

Innan du väljer ett specifikt försäkringsbolag så är det också smart att se hur stor självrisk som bolaget har på sin bilförsäkring och hur många tilläggsförsäkringar som de erbjuder sina kunder.

 

Så vad är egentligen skillnaden mellan en hel- och halvförsäkring?

 

Egentligen är det inte allt för mycket som skiljer en halv- och helförsäkring åt. Med båda bilförsäkringarna så har du hos de flesta försäkringbolag rätt till ersättning vid en brand i din bild, vid stöld eller inbrott i din bil, om du skulle behöva bärgning eller krishjälp eller om glasrutor skulle gå sönder och behöva ersättas. Om du till exempel väljer att teckna en halvförsäkring hos Länsförsäkringar så kommer du att kunna få ersättning om det uppstår problem med din motor, generator eller något annat maskinellt.

 

Med försäkringsbolag som till exempel Länsförsäkringar och Trygg Hansa så är den största skillnaden mellan en hel- och halvförsäkring att om du väljer att teckna en halvförsäkring så kan du inte begära ersättning om din bil behöver reperation efter en trafikolycka. Genom din trafikförsäkring så kan du begära ersättning om du själv skulle bli skadad i en trafikolycka och om du skadar andras egendom, men om du endast är halvförsäkrad så kommer du som sagt inte kunna få ersättning för skador på din bil. Har du däremot antingen en vagnskadeförsäkring eller är helförsäkrad så kan du ofta begära ut ersättning för skador på din bil som uppstått i en trafikolycka även om olycka är ditt fel.

 

Vi på försäkringsjämförelse.org hoppas att du lärt dig något nytt och nu känner dig lite klokare i jakten på en bilförsäkring som kommer passa både dig och din bil.