Livförsäkring

Livförsäkring

 

Känner du att din familj och närstående inte kommer kunna klara sig om du skulle avlida? Om du vill sluta oroa dig för hur din familj ekonomiskt kommer kunna leva vidare utan dig så kan det vara en bra idé att teckna en livförsäkring. Vi på försäkringsjämförelse.org vill göra det så lätt som möjligt för dig som funderar på att skaffa en livförsäkring att faktiskt teckna den så snart som möjligt. För att göra livet lite lättare för dig så har vi därför satt ihop en artikel som förhoppningsvis kommer hjälpa dig att se om en livförsäkring faktiskt är något för dig.

 

Så vad är en livförsäkring egentligen?

 

En livförsäkring är en sorts försäkring som betalas ut som ett skattefritt engångsbelopp till dina anhöriga om du skulle avlida. Detta är inte något som många vill fundera över men ofta är det viktigt att du faktiskt funderar över vad som faktiskt skulle hända med din familj efter att du inte finns där längre.

 

En livförsäkring kan vara extra viktig om du till exempel äger en bostad tillsammans med din partner. Utan en livförsäkring så finns det en stor chans att det första som händer är att din partner måste sälja bostaden för att hitta ett billigare boende. Men med en livförsäkring med förmånstagare så får kanske din partner råd att bo kvar och har på så vis ett stabilt center kvar i sitt liv.

 

Hur stor summa kan mina närstående få?

 

Hur mycket pengar som din livförsäkring kommer ge dina närstående varierar såklart beroende på hur mycket pengar du väljer att betala in och vilket försäkringsbolag som du bestämmer dig för att använda dig av. Men till exempel med försäkringsbolaget IF så kan du välja mellan flera olika premier där dina närstående kommer få en engångsbetalning på 500 000, 1 000 000, 1 500 000, 2 000 000 eller 2 500 000 kronor. Självklart så väljer du själv vilken nivå du vill lägga dig på men tänk på att du inte kan höja beloppet på din livförsäkring efter att du fyllt 55 år.

 

Vem kan teckna en livförsäkring?

 

Detta varierar såklart också från försäkringsbolag till försäkringsbolag men till exempel med Nordea så kan du som är mellan 16 och 59 och har en normal hälsa ansöka om en livförsäkring. Självklart har olika försäkringsbolag olika villkor och krav så glöm inte att läsa igenom dessa noggrant innan du bestämmer dig för att teckna en livförsäkring.

 

Vad ska jag tänka på innan jag tecknar en livförsäkring?

 

Innan du väl tecknar en livförsäkring så är det en bra idé att tänka på att både du och din partner borde ansöka om en livförsäkring så att ni båda är skyddade vid ett dödsfall. Det är också en smart idé att den av er som har den högsta inkomsten också tar ut en livförsäkring med ett högre belopp för att den överlevande partnern ska kunna klara sig. Om ni även har barn så är en livförsäkring ännu viktigare då en sådan försäkring kan hjälpa familjen otroligt mycket efter att en närstående avlidit och göra så att familjen till exempel slipper att flytta.